ECJP: wie zijn we en wat doen we nou precies?

Onze bekendheid groeit, en daar zijn we super blij mee! Maar ondanks dat merken we dat nog niet iedereen precies weet wat ECJP nou eigenlijk doet en wie we zijn. Daarom delen we vandaag graag een artikel waarin we dat meer uitlichten.

ECJP: wie zijn we en wat doen we nou precies?

ECJP is ontstaan als project van FNO en wordt tot nu toe nog steeds door hen gesubsidieerd. Onder het programma Zorg én Perspectief bleek er groot belang bij aandacht voor concrete ondersteuning van jongeren met een chronische aandoening (fysiek en/of psychisch). Ondanks verschillende aandoeningen waar we mee kampen, lopen we vaak tegen dezelfde keuzes  en barrières rond school, wonen, werk en relaties; onze weg naar volwassenheid.

Op internet is wel veel informatie beschikbaar, maar enorm versnipperd en complex. Lang niet alle jongeren weten wat mogelijk is en waar ze recht op hebben als het gaat om regelingen in het onderwijs of rondom werk. Daarnaast hebben veel jongeren met een chronische aandoening moeite om op hun ziekte aangesproken te worden. We willen immers zoveel mogelijk ‘normaal zijn’.

Ervaringscentrum voor én door jongeren

FNO wilde daarom dat er een ervaringscentrum gecreëerd werd met de insteek voor én door jongeren, omdat ervaringsdeskundigheid van jongeren zelf een waardevolle aanvulling is op kwalitatief goede en toegankelijke praktische kennis (uitwisseling). Wij (team ECJP) kregen de ruimte om als jongeren binnen het zojuist omschreven kader zelf invulling te geven. En daaruit ontstond ECJP, Ervaringscentrum Jong Perspectief!

ECJP.nl is een website (& ontmoetingsplein) geworden waar je je vraag of dilemma kwijt kunt en praktische steun vindt. We bundelen regelmatig de ervaringen (anoniem), tips en adviezen en delen ze op social media en op deze website. Jouw vraag is en blijft leidend in wat we creëren op ecjp.nl.

Zelfs gebruikte middelen, zoals onze bereikbaarheid via WhatsApp en e-mail en onze aanwezigheid op Facebook, Instagram en onze Facebook Community worden gecreëerd en aangepast aan jouw behoeftes!

ECJP team

v.l.n.r. Meta, Nathalie, Nicolien, Mandy

Hoewel het team vanaf het begin wat veranderd is, hebben we sinds juni 2018 een stabiel team van 5 jongeren;

  • Mandy: Website ontwikkeling & Partner contact
  • Nicolien: Degene die de WhatsApp en social media berichten beantwoord
  • Meta: Ondersteuning voor social media
  • Nathalie: Content creatie en social media
  • Romy: Visuals (die leuke plaatjes met tekst op social media)

Lange tijd werd dit ondersteund door Lucas, maar sinds 2019 krijgen we hulp van Anne en Manon; zij regelen de administratieve zaken zodat het team zich kan richten op de corebusiness; het ondersteunen van jongeren en zorgen voor de juiste informatie.

Naast deze vier jongeren is er ook nog een ECJP WhatsApp groep met verschillende jongeren met een chronische aandoening. Als er een vraag binnenkomt waar Nicolien niet direct antwoord op heeft, zet ze de vraag (anoniem) in de groep en is er altijd wel iemand die kan helpen.

Voor én door jongeren

ECJP is voor én door jongeren met een chronische aandoening. Dit houdt in dat ook de jongeren die bij ECJP werken een fysieke of psychische  aandoening hebben. Op deze manier kunnen we informatie delen die er echt toe doet en begrijpen we waar de moeilijkheden liggen; ook wij zijn tegen verschillende muren gelopen, hebben dingen gemist en hebben met de handen in ons haar gezeten.

Juist met de ervaringsdeskundigheid kunnen we goed inspelen op de vragen van jongeren en weten we wat er speelt en dus wat belangrijk is.

Wat is ons doel?

ECJP is aan het groeien en dat is super positief; we merken dat steeds meer jongeren ons weten te vinden en daar zijn we heel blij mee. Ons doel is namelijk dat jongeren met een chronische aandoening ECJP makkelijk en snel weten te vinden zodat ze niet het hele internet hoeven af te zoeken naar de juiste informatie.

Het hebben van een chronische aandoening is al moeilijk genoeg, daarom maken wij het graag wat makkelijker voor je door:
  • INFORMATIEVE ARTIKELEN: We schrijven over regelingen, vergoedingen en alles waar je mogelijk recht op hebt met een chronische aandoening; bijvoorbeeld over vervoersvergoeding of waar je recht op hebt tijdens je studie
  • BLOGS OVER OMGAAN MET EEN CHRONISCHE AANDOENING: Deze blogs delen we om jou tips en handvatten te geven om makkelijker door het leven te gaan; bijvoorbeeld over grenzen aangeven, of afspraken afzeggen zonder schuldgevoel. Maar ook artikelen over eenzaamheidonbegripsociale contacten
  • STEL ONS JE VRAAG: We bieden een gratis WhatsApp Dienst aan te waardoor jij makkelijk, snel  én gratis je vraag kunt stellen aan ons
  • SAMENBRENGEN: Jongeren met een fysieke of psychische aandoening brengen we samen en verbinden we via de ECJP Community
  • ZOEKEN NAAR PARTNERS: Zodat wij jou (n.a.v. jouw vraag of dilemma) kunnen doorverwijzen naar de juiste instantie, organisatie of hulpverlener
We willen groeien naar: (help je mee?)

Groei en veranderingen

Eind 2018 was het spannend, daar schreven we toen ook een blog over. Het was namelijk maar de vraag of ECJP zou kunnen blijven bestaan. Dit maakte veel impact op het team; wij zijn er namelijk van overtuigd dat wat wij doen, hard nodig is. Na enige onzekerheid kregen we te horen dat we door kunnen gaan tot april, en een paar dagen terug hoorde we dat we sowieso tot eind 2019 doorgaan, hoera!

Hoewel ECJP nu nog gesubsidieerd wordt door FNO is het de bedoeling dat we dit jaar nog als stichting worden geregistreerd. Dit houdt in dat we zoekende zijn naar investeringspartners en mogelijkheden om zelfstandig door te gaan. Hiervoor krijgen we gelukkig hulp van Anne, Manon en FNO zodat het team zich kan focussen op het helpen van de jongeren en niet bezig hoeft te zijn met randzaken.

Deel dit bericht met je vrienden en laat anderen kennismaken met ECJP!

We hopen dat met dit artikel duidelijk is geworden voor je wie we zijn en wat we doen 🙂

Mocht je ECJP nou willen ondersteunen? Dat kan! Geef dit bericht op social media een like, laat een reactie achter of deel dit bericht met je vrienden. Op deze manier draag jij bij aan onze groei en dat waarderen we enorm!

Heb jij nog vragen? Over ons of wat we doen? Laat het ons zeker weten!

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook en Instagram.

Geef een reactie:
Meer artikelen

Verder lezen over een specifiek onderwerp?

Hulp nodig?

App of mail ons:

Of bericht ons op Facebook:

Ervaringscentrum
Jong Perspectief

is dé plek voor en door jongeren met een chronische aandoening of beperking.

Bij ECJP is kun je je vraag of situatie kwijt en vind je praktische steun.

Lees herkenbare ervaringsverhalen en nuttige informatie die je verder helpt met jouw situatie! We zijn er om het  gemakkelijker te maken om keuzes te maken en om twijfels weg te nemen, zodat we met elkaar het maximale uit het leven kunnen halen.

Jongeren leren kennen in
dezelfde situatie als jij?

Zodat je ervaringen met elkaar kunt uitwisselen, tips kunt delen
en een veilige plek hebt om je verhaal te doen?

Meld je dan aan voor ECJP Community, de besloten Facebookgroep
voor en door jongeren met een chronische aandoening.

Zodat je ervaringen met elkaar kunt uitwisselen, tips kunt delen en een veilige plek hebt om je verhaal te doen?

Meld je dan aan voor ECJP Community, de besloten Facebookgroep voor en door jongeren met een chronische aandoening.

Lettertype vergroten
Draai contrast om
Scroll naar top