Ervaringsverhaal Berdien: Chronische Lyme en ondernemer in pyjama

Het hebben van een chronische psychische of fysieke aandoening kan behoorlijk eenzaam voelen. Toch ben je absoluut niet de enige die struggled met deze klachten. Om je te laten ervaren dat je niet de enige bent, en om je te inspireren en motiveren delen we ervaringsverhalen van jongeren die zelf een chronische aandoening hebben. Hierdoor kun jij herkenbare verhalen lezen en wordt je wellicht geïnspireerd door de tips die anderen geven.

Ervaringsverhaal Berdien: Chronische Lyme en ondernemer in pyjama

Vandaag is Berdien aan het woord. Een ondernemende, positieve en humoristische vrouw die veel tijd rond brengt in haar ‘slaapkamerbunker’ door de ziekte van Lyme. Toch laat ze zich niet uit de weg slaan en doet ze er alles aan om haar leven leuk te houden, dit doet ze onder andere door cursussen te geven via Instagram om haar kennis aan anderen door te geven.

1. Kun je in het kort iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Berdien, 34 jaar, chocolade verslaafd en ik ben ondernemer in pyjama. Mijn onderneming bybird.nl run ik vanuit bed/bank/huis. Ik geef online trainingen over o.a. hoe je kan ondernemen vanuit je pyjama en trainingen over hoe je een kick ass mindset creëert. Daarnaast heb ik een Stichting, Lopen voor Lyme, opgericht en organiseer ik elk jaar een grote kaartenactie voor Lyme patiënten, Write for Lyme.

Naast dit alles ben ik redelijk verslaafd aan Instagram, @bybird.nl

2. Welke chronische aandoening (lichamelijk/psychisch) heb je en sinds wanneer? Wat houdt dit voor jou in?

Inmiddels heb ik ruim negen jaar de chronische ziekte van Lyme met een flink aantal co-infecties. Daarnaast zijn er door de ziekte van Lyme andere aandoeningen ontstaan zoals reuma, Coeliakie en een versleten rug.

Mijn voornaamste klachten zijn koortsaanvallen die soms dagen duren, extreme pijnen en immuunsysteem problemen waardoor ik erg vatbaar ben voor elke rond dwarrelende bacterie. Verder is mijn energieniveau vaak lager dan dat van mijn oma van 94.

3. Wat helpt jou om hier zo goed mogelijk mee om te gaan?

De wil om iets te maken van MIJN leven. Hoe ziek of beroerd ik ook ben. De ziekte die ik heb is soms een regelrechte nachtmerrie maar mijn leven niet.

Niet dat het niet pijnlijk en verdrietig is hoe het gelopen is, maar dat betekent niet dat er niks meer mogelijk is of dat er niks meer is om blij mee te zien. Klinkt jeukerig, I know.

4. Wat belemmert jou in het dagelijks leven en hoe ga je hiermee om?

Ik heb geen flauw idee hoe ik me morgen, of vanmiddag eigenlijk, voel. Het is en blijft dan ook lastig om constant afspraken af te moeten zeggen en of niet te weten of ik ergens bij ben. Gelukkig is er ook heel veel digitaal mogelijk dus mijn sociale leven is goed in stand gebleven.

5. Heb je een uitkering of maak je gebruik van toeslagen of voorzieningen om jouw situatie wat gemakkelijker te maken?

Ik ben 100% afgekeurd voor de rest van mijn leven en zou dan dus ook een uitkering kunnen ontvangen, die heb ik ook jaren gekregen, maar dat is inmiddels niet meer nodig i.v.m. mijn eigen onderneming.

6. Hoe plan jij alles zodat je balans houdt tussen school, werk of dagbesteding en vrije tijd?

Ik plan, ook qua werkzaamheden, alleen het hoognodige zodat ik kan werken naar hoe ik me voel i.p.v. stress voel op dagen dat ik gigantisch beroerd voel. Werken naar hoe ik me voel levert niet alleen minder stress op maar het is ook veel effectiever en waardevoller. Het heeft echt geen zin om als je 40 graden koorts hebt een blog artikel te schrijven of om een telefoongesprek met een klant te hebben.

Als ik een goede dag heb zorg ik altijd dat ik eerst energie stop in iets leuks, sociaals of in een hobby (zoals chocola :-)) zodat ik niet altijd alleen maar aan het werk ben als ik me goed voel. Dat is nog weleens een valkuil geweest, maar dat staat misschien wel los van het ziek zijn, ik denk dat elke ondernemer hier wel last van heeft gehad.

Daarnaast, alle bedrijfswerkzaamheden die best wel wat tijd kosten en waarvan het voor het succes van mijn onderneming niet veel uitmaakt of ik het doe of iemand anders (of het juist beter is als iemand anders het doet) besteed ik uit. Bijvoorbeeld het maken van mijn nieuwsbrief en mijn boekhouding.

7. Wat wil jij meegeven aan andere chronisch zieke jongeren?

De verantwoordelijkheid om er toch iets van te maken (van je leven) ligt uiteindelijk bij jezelf. Dat kan een giga uitdaging zijn als je allerlei ruk kaarten hebt gekregen van het leven, maar het is en blijft JOUW leven.

Blijf Berdien volgen!

Wil je nou graag op de hoogte blijven van Berdien? Volg haar dan via Instagram, @bybird, hier deelt ze veel van haar avonturen en wordt je op de hoogte gehouden van haar leuke cursussen. Wil je nou graag weten wat ze precies aanbied? Neem dan eens een kijkje op haar website, bybird.nl.

Dankjewel Berdien, voor het delen van jouw verhaal!

 

Nog even verder lezen over onderwerpen uit Berdien haar verhaal?

 

Vorig ervaringsverhaal:

 

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook en Instagram.

Geef een reactie:
Meer artikelen

Verder lezen over een specifiek onderwerp?

Hulp nodig?

App of mail ons:

Of bericht ons op Facebook:

Ervaringscentrum
Jong Perspectief

is dé plek voor en door jongeren met een chronische aandoening of beperking.

Bij ECJP is kun je je vraag of situatie kwijt en vind je praktische steun.

Lees herkenbare ervaringsverhalen en nuttige informatie die je verder helpt met jouw situatie! We zijn er om het  gemakkelijker te maken om keuzes te maken en om twijfels weg te nemen, zodat we met elkaar het maximale uit het leven kunnen halen.

Jongeren leren kennen in
dezelfde situatie als jij?

Zodat je ervaringen met elkaar kunt uitwisselen, tips kunt delen
en een veilige plek hebt om je verhaal te doen?

Meld je dan aan voor ECJP Community, de besloten Facebookgroep
voor en door jongeren met een chronische aandoening.

Zodat je ervaringen met elkaar kunt uitwisselen, tips kunt delen en een veilige plek hebt om je verhaal te doen?

Meld je dan aan voor ECJP Community, de besloten Facebookgroep voor en door jongeren met een chronische aandoening.

Lettertype vergroten
Draai contrast om
Scroll naar top