Ervaringsverhaal Desiree: CPTSS en dissociatieve identiteitsstoornis

Iedere week is er een jongere aan het woord die zijn of haar ervaring deelt over het leven met een chronische psychische en/of fysieke aandoening. Met deze ervaringsverhalen willen we andere jongeren inspireren, motiveren en vooral laten zien dat ze niet alleen zijn.

Ervaringsverhaal Desiree: CPTSS, dissociatieve identiteitsstoornis

Vandaag is Desiree aan het woord. Desiree is 24 jaar oud en heeft psychische klachten, zo heeft ze onder andere al jaren lang CPTSS en is ze gediagnosticeerd met een dissociatieve identiteitsstoornis.

Gelukkig krijgt ze momenteel hulp van een assistent hond, kan ze gebruik maken van een Wajong uitkering en krijgt ze hulp van de WMO. Ondanks alles, probeert ze wel positief te blijven. Vandaag deelt ze haar verhaal.

1. Kun je in het kort iets over jezelf vertellen?

Ik ben Desiree, 24 jaar oud en eigenlijk een tweedejaars verpleegkunde studente. Door ziekte zit ik inmiddels al bijna drie jaar thuis of opgenomen op een gesloten afdeling in een kliniek. Ik houd heel erg van lezen, yoga en politiek.

2. Welke chronische aandoening (lichamelijk/psychisch) heb je en sinds wanneer? Wat houdt dit voor jou in?

Ik heb een Complexe Post Traumatische Stress Stoornis (CPTSS) in combinatie met een Dissociatieve Identiteitsstoornis. Wanneer het precies ontstaan is, weet ik niet, maar ik heb het al zolang ik mij het kan herinneren. Ik ben vroegkinderlijk ernstig getraumatiseerd, dus zo rond mijn zesde levensjaar ontwikkelde ik mijn eerste klachten. Voor mij houdt het vooral in dat ik veel herbelevingen, nachtmerries, paniekaanvallen en dissociaties heb.

Ik heb veel momenten waarop ik tijd, plaatsen en mensen niet herken. Ook herken ik mijzelf regelmatig niet. Ik kom regelmatig in levensgevaarlijke situaties terecht, waar ik mij dan niet bewust van ben. En dat is best wel heel eng!

3. Wat helpt jou om hier zo goed mogelijk mee om te gaan?

Het leren van vaardigheden! Hulp vragen en zo veel mogelijk blijven zorgen voor mijzelf. Op tijd rust nemen, mijn noodmandje (dit is een mandje, gevuld met allemaal ontspannende en fijne dingetjes die mij kunnen helpen in crisismomenten, of op momenten dat het minder goed gaat!) en noodmedicatie inzetten.

4. Wat belemmert jou in het dagelijks leven en hoe ga je hiermee om?

Op dit moment zijn er veel dingen die mijn dagelijks leven belemmeren. Ik kan bijvoorbeeld niet zelfstandig mijn huishouden op orde houden, dus hier krijg ik tweemaal per week hulp bij. Ik kan niet zelfstandig boodschappen doen. Ik kan niet reizen met het openbaar vervoer. Ik kom weinig de deur uit, zit vaak hele dagen binnen opgesloten. Ik vind het heel moeilijk om er mee om te gaan, maar ik houd mijzelf voor dat het beter kan worden.

5. Heb je een uitkering of maak je gebruik van toeslagen of voorzieningen om jouw situatie wat gemakkelijker te maken?

Ik heb een Wajong uitkering. Daarnaast woon ik beschermd vanuit de WMO. 
Ik ben bezig met de aanvragen rondom een assistentie hondje en dat zou ook heel veel levenskwaliteit verbetering kunnen bieden!

6. Hoe plan jij alles zodat je balans houdt tussen school, werk of dagbesteding en vrije tijd?

Ik maak met mijn begeleiding hele duidelijke dagschema’s, met activiteiten, maar ook zelfzorg en eetschema. Ik probeer steeds meer dagbesteding te creëren zoals, bij het Rode Kruis en bij een Politieke Partij. Daar ligt dan ook mijn passie. Ik heb veel rust nodig om mijn prikkels te verwerken. Dus die tijd plan ik regelmatig in.

7. Wat wil jij meegeven aan andere chronisch zieke jongeren?

Dat chronisch ziek zijn heel erg heftig is, het je hele leven kan bepalen. Maar dat je je altijd op het positieve moet richten, en eruit moet halen wat erin zit! Het kan soms heel zwaar zijn, maar er komen altijd betere tijden. Niet terugkijken op wat je eerder altijd kon, maar kijken naar wat je nu kunt!

Blijf Desiree volgen!

Ben je benieuwd naar de ontwikkelingen van Desiree? Je kunt haar volgen via Instagram, ze heeft ook een apart account waar ze alles deelt over haar assistent hond, deze vind je hier.

Dankjewel Desiree, voor het delen van jouw verhaal!

 

Verder lezen over onderwerpen uit Desiree haar verhaal?
Vorig ervaringsverhaal:

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook en Instagram.

Geef een reactie:
Meer artikelen

Verder lezen over een specifiek onderwerp?

Hulp nodig?

App of mail ons:

Of bericht ons op Facebook:

Ervaringscentrum
Jong Perspectief

is dé plek voor en door jongeren met een chronische aandoening of beperking.

Bij ECJP is kun je je vraag of situatie kwijt en vind je praktische steun.

Lees herkenbare ervaringsverhalen en nuttige informatie die je verder helpt met jouw situatie! We zijn er om het  gemakkelijker te maken om keuzes te maken en om twijfels weg te nemen, zodat we met elkaar het maximale uit het leven kunnen halen.

Jongeren leren kennen in
dezelfde situatie als jij?

Zodat je ervaringen met elkaar kunt uitwisselen, tips kunt delen
en een veilige plek hebt om je verhaal te doen?

Meld je dan aan voor ECJP Community, de besloten Facebookgroep
voor en door jongeren met een chronische aandoening.

Zodat je ervaringen met elkaar kunt uitwisselen, tips kunt delen en een veilige plek hebt om je verhaal te doen?

Meld je dan aan voor ECJP Community, de besloten Facebookgroep voor en door jongeren met een chronische aandoening.

Lettertype vergroten
Draai contrast om
Scroll naar top