Ik wil flexibel werken naast mijn uitkering, hoe pak ik het aan?

Het kan zijn dat je flexibel wilt werken naast je uitkering, echter kan dit wel financiële gevolgen hebben en zorgen voor een positieve of juist negatieve herberekening. Bij een negatieve herberekening houdt dat in dat je een deel van je uitkering moet terugbetalen wat erg vervelend kan zijn. Hoewel vrijwilligerswerk een uitkomst kan bieden, is dat ook niet altijd wat men zoekt. Saraya en Jan Willem van UWV perspectief lichten toe hoe het zit met flexibel werken naast je uitkering.

Ik wil flexibel werk doen met een uitkering, hoe pak ik het aan?

“Ik wil flexwerk doen om te proeven waar mijn werkelijke belastbaarheid ligt, maar ik moet vooraf 1x per kwartaal mijn uren doorgeven. Dit zorgt ervoor dat ik er elk kwartaal een positieve of negatieve herberekening is omdát ik flexibele uren werk. Kun je me tips geven hoe werken voor mij wel lonend kan worden? Want nu blijft vrijwilligerswerk aantrekkelijker en is het vooruitzicht op re-integratie ver te zoeken.”

Het is natuurlijk erg vervelend als je teveel Wajong hebt gekregen en je moet dit terugbetalen. Met onderstaande tips kan je dit voorkomen.

Voorschot aan de hand van geschatte inkomsten

De betaling die je maandelijks vanuit de Wajong ontvangt, is een voorschot. Wij berekenen dit voorschot aan de hand van de (geschatte) inkomsten die je aan ons hebt doorgegeven via het Wijzigingsformulier.
Als de inkomsten sterk wisselend zijn, dan kan het inderdaad voorkomen dat je een nabetaling krijgt bij de herberekening, of juist moet terugbetalen.

De berekening van het voorschot

We berekenen namelijk na een periode van 3 of 6 maanden of het voorschot dat je hebt gekregen juist was. Wij vergelijken over deze periode de door jou doorgegeven (geschatte) inkomsten met het loon dat je werkgever aan de Belastingdienst heeft doorgegeven.

De uitbetaling van de Wajong als voorschot en de definitieve vaststelling van je Wajong achteraf, blijft een lastige situatie. Vooral als je wisselende uren werkt en daarmee elke maand wisselende inkomsten hebt. Wat het lastig maakt is dat we graag zorgen voor een tijdig en stabiel inkomen per maand. De werkwijze die wij nu hanteren, ondersteunt deze gedachte.

Door sterk wisselende inkomsten is het echter helaas niet altijd te voorkomen dat er een narekening komt. Wel proberen wij dit natuurlijk te voorkomen door jouw inkomsten zo precies mogelijk in te schatten. Ook het vaststellen per 3 of 6 maanden werkt hierin mee. Immers werk je maand 1 meer en maand 2 minder, dan wordt de terugvordering in maand 1 grotendeels opgeheven door de nabetaling in maand 2.

Geef je wijzigingen meteen door

Onze tip is om zodra de inkomsten in een maand veel lager zijn dan de maand ervoor, dit meteen aan ons door te geven via het Wijzigingsformulier. Zodra wij het formulier dan hebben ontvangen nemen we contact met je op om dit te bespreken. Samen met jou maken we dan de afspraak of we het voorschot gaan aanpassen. Zo kan je voorkomen dat je plots moet terugbetalen.

Om te kijken wat jouw inkomsten betekenen voor je Wajong raden we aan om de rekenhulpen op uwv.nl te gebruiken. In de meeste situaties loont het werken naast de Wajong. Als je in de rekenhulpen de juiste gegevens invoert, krijg je meteen een indicatie wat de inkomsten voor invloed hebben op je Wajong.

Op het Wajongforum onder het thema ‘Inkomen en uitkering’ vind je ook veel topics, tips en weetjes over het voorschot vanuit de Wajong. In dit artikel van UWV Perspectief wordt uitgebreid ingegaan hoe het nu zit met Wajong en inkomstenverrekening.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk kan soms een mooie opstap zijn naar een ‘gewone’ baan. Als je vrijwilligerswerk doet, dan mag daar een vergoeding tegenover staan. Deze vergoeding mag in 2019 niet hoger zijn dan € 170 per maand. Het totale bedrag mag niet hoger zijn dan € 1.700 per kalenderjaar.

Je hoeft geen toestemming aan UWV te vragen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Let wel op, de bedragen worden jaarlijks aangepast.

Flexibel werken en vrijwilligerswerk naast je uitkering

We hopen dat bovenstaand artikel je meer duidelijkheid geeft over flexibel werken naast je uitkering of het uitvoeren van vrijwilligerswerk. De links in het artikel kun je gebruiken om meer informatie te vinden over het desbetreffende onderwerp.

Heb jij nog vragen over flexibel werken naast je uitkering of vrijwilligerswerk? Laat het ons zeker even weten!

 

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook en Instagram.

Geef een reactie:
Meer artikelen

Verder lezen over een specifiek onderwerp?

Hulp nodig?

App of mail ons:

Of bericht ons op Facebook:

Ervaringscentrum
Jong Perspectief

is dé plek voor en door jongeren met een chronische aandoening of beperking.

Bij ECJP is kun je je vraag of situatie kwijt en vind je praktische steun.

Lees herkenbare ervaringsverhalen en nuttige informatie die je verder helpt met jouw situatie! We zijn er om het  gemakkelijker te maken om keuzes te maken en om twijfels weg te nemen, zodat we met elkaar het maximale uit het leven kunnen halen.

Jongeren leren kennen in
dezelfde situatie als jij?

Zodat je ervaringen met elkaar kunt uitwisselen, tips kunt delen
en een veilige plek hebt om je verhaal te doen?

Meld je dan aan voor ECJP Community, de besloten Facebookgroep
voor en door jongeren met een chronische aandoening.

Zodat je ervaringen met elkaar kunt uitwisselen, tips kunt delen en een veilige plek hebt om je verhaal te doen?

Meld je dan aan voor ECJP Community, de besloten Facebookgroep voor en door jongeren met een chronische aandoening.

Lettertype vergroten
Draai contrast om
Scroll naar top