Een gesprek met het UWV: Waar moet ik op letten?

Een gesprek met het UWV; voor velen is dit onwijs spannend en dat is ook niet gek. Zo’n gesprek kan namelijk erg bepalend zijn voor hoe jouw toekomst eruit gaat zien. Jan Willem en Saraya schreven een artikel waarin ze toelichten wat belangrijk is tijdens een gesprek met het UWV. Op deze manier hopen we dat jij je zo goed mogelijk kunt voorbereiden en positief het gesprek in kunt gaan.

Een gesprek met het UWV: Waar moet ik op letten?

Om een spannend gesprek wat minder beladen te maken kan het gunstig zijn om je goed voor te bereiden. Dit geeft je zelfvertrouwen en een goed overzicht. Daarom lees je in dit artikel tips hoe je je het beste kunt voorbereiden op een gesprek met het UWV.

Voorbereiding

De aanloop naar een gesprek met UWV kan behoorlijk stressvol zijn. Met deze tips en informatie hoef je je niet druk te maken en ga je goed voorbereid het gesprek in.

Allereerst is het belangrijk om in de weken voorafgaand aan het gesprek alle vragen die in je op komen op te schrijven. Neem je vragen dan mee naar het gesprek. Vaak denk je achteraf van : Oh ja, dat had ik ook nog willen vragen!! Op deze manier kan je dat voorkomen.

Als je bang bent dat je gaat vergeten wat er wordt gezegd tijdens een gesprek mag je het gesprek zelfs opnemen. Er zijn wel een aantal spelregels als je geluidsopnames wilt maken. De spelregels kun je hier vinden.

Je kan natuurlijk ook je partner, een vriend(in) of je steun en toeverlaat meenemen naar het gesprek. Vaak weet een begeleider na zo’n gesprek veel beter wat er allemaal besproken is. Hij of zij kan zelfs aantekeningen maken.

Heb je een gesprek met de verzekeringsarts?

Bedenk dan eerst dat dit gesprek niet is bedoeld om te bepalen hoe ziek jij bent en hoe jouw klachten kunnen worden verholpen. Het is bedoeld om te kijken wat je nog wel kunt en hoe we je daarbij kunnen ondersteunen.

Daarom is het belangrijk om je voor het gesprek alvast af te vragen wat je op een ‘gewone’ dag allemaal doet. Of juist niet doet door de klachten die je hebt. Zo stelt de verzekeringsarts bijvoorbeeld vragen over:

  • Je hobby’s
  • Huishoudelijke taken
  • Contacten met vrienden en familie

Dit doet de verzekeringsarts om een beeld te krijgen over jouw dagelijks functioneren.

Wat moet je allemaal meenemen?

  • De uitnodigingsbrief
  • Je identiteitsbewijs
  • Als je medicijnen gebruikt neem je de originele verpakking mee.
  • Eventueel kan je de afsprakenkaart meenemen van bijvoorbeeld een specialist, en verslagen van de huisarts of specialist als je die hebt.

Wat moet ik wel en niet zeggen?

Het is belangrijk om vooral jezelf te blijven. Je hoeft niet bang te zijn een ‘fout’ antwoord te geven; alle antwoorden zijn goed. Als je zenuwachtig bent, geef dit dan ook aan tijdens het gesprek.

Heb je een gesprek met de arbeidsdeskundige naar aanleiding van een aanvraag beoordeling arbeidsvermogen? Voor dit gesprek kan je bovenstaande tips natuurlijk gebruiken. Maar bedenk van te voren ook wat jouw mogelijkheden zijn en wat moeilijk is voor jou.

Voor het gesprek met de arbeidsdeskundige neem je je identiteitsbewijs en de uitnodiging mee.

Op de site van Perspectief vind je hier een paar mooie, duidelijke artikelen over. Bijvoorbeeld lees je hier meer over hoe je je kunt voorbereiden en zie je in een filmpje een voorbeeld van een gesprek. Misschien prettig om dit voordat het gesprek plaatsvind te bekijken. Hier vertelt Xenia hoe haar gesprek bij de verzekeringsarts verliep.

En tot slot; bedenk dat deze gesprekken er zijn om jou te helpen!

Heb je meer vragen over jouw situatie? Of wil je gewoon je ei kwijt en in contact komen met andere Wajongers? Bezoek dan ons forum, de leden en ons Webcareteam zitten klaar om met iedereen mee te denken. Je kunt ook met ons chatten als je algemene vragen hebt.

Heb je een inhoudelijk vraag waarvoor je jouw persoonlijke informatie nodig hebben dan kan UWV op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur bereiken. Je kunt ook een bericht sturen via je werkmap of je “Mijn UWV.”

Wat is jouw ervaring?

Wat is jouw ervaring met het gesprek bij het UWV? Binnenkort delen we nog een artikel over dit onderwerp maar dan geschreven vanuit de jongeren die zelf zo’n gesprek hebben gevoerd en vanuit die ervaring tips willen delen. Want hoewel er geschreven staat dat je geen fout antwoord kunt geven, hebben veel jongeren daar een andere mening over.

Laat jouw ervaring en tips voor een gesprek bij het UWV weten in een reactie, dan nemen we deze anoniem mee in het artikel! 

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook en Instagram.

Geef een reactie:
Meer artikelen

Verder lezen over een specifiek onderwerp?

Hulp nodig?

App of mail ons:

Of bericht ons op Facebook:

Ervaringscentrum
Jong Perspectief

is dé plek voor en door jongeren met een chronische aandoening of beperking.

Bij ECJP is kun je je vraag of situatie kwijt en vind je praktische steun.

Lees herkenbare ervaringsverhalen en nuttige informatie die je verder helpt met jouw situatie! We zijn er om het  gemakkelijker te maken om keuzes te maken en om twijfels weg te nemen, zodat we met elkaar het maximale uit het leven kunnen halen.

Jongeren leren kennen in
dezelfde situatie als jij?

Zodat je ervaringen met elkaar kunt uitwisselen, tips kunt delen
en een veilige plek hebt om je verhaal te doen?

Meld je dan aan voor ECJP Community, de besloten Facebookgroep
voor en door jongeren met een chronische aandoening.

Zodat je ervaringen met elkaar kunt uitwisselen, tips kunt delen en een veilige plek hebt om je verhaal te doen?

Meld je dan aan voor ECJP Community, de besloten Facebookgroep voor en door jongeren met een chronische aandoening.

Lettertype vergroten
Draai contrast om
Scroll naar top