De lepeltheorie: Hoe voelt het om een chronische aandoening te hebben?

De lepeltheorie is een bekende theorie voor veel ‘spoonies’ onder ons. Aan de hand van deze theorie kun je andere duidelijk maken hoe het voelt om een chronische aandoening te hebben. We hebben in dit blog bericht niet het originele verhaal geplakt, maar een samenvatting gemaakt. Onderaan de blog staat een link naar het originele bericht en een video van de spoontheory.

Lepeltheorie: Hoe voelt het om een chronische aandoening te hebben?

De lepeltheorie is een mooie manier om anderen uit te leggen hoe het voelt om een chronische aandoening te hebben. Origineel is het de Spoon theory, geschreven door Christine Miserandino, een vrouw met de diagnose Lupus. Echter wordt de lepeltheorie voor vrijwel alle psychische en lichamelijke aandoeningen gebruikt omdat het zo onwijs herkenbaar is voor velen.

De lepeltheorie, uitleg met lepels

Waar het om gaat is dat Christine aan haar vriendin wilde uitleggen hoe het voor haar voelt om te leven met Lupus. Terwijl ze dit wilde uitleggen zaten ze samen in een restaurantje wat te eten. Hoewel haar vriendin de medische kant van haar aandoening kende, wilde ze graag weten hoe het voelde om ziek te zijn. Christine raakte gefrustreerd, maar deed haar best om het uit te leggen.

“Als ik niet probeer het haar uit te leggen, hoe kan ik dan van haar verwachten dat ze het begrijpt? Als ik het niet uit kan leggen aan mijn beste vriendin, hoe kan ik mijn wereld dan uitleggen aan iemand anders?” – Christine

Ze graaide lepels van tafels af en gaf er 12 aan haar vriendin; “zo, nu heb je een chronische aandoening.” Ze legde haar uit dat het verschil tussen ziek zijn en gezond zijn is, dat een ziek mens keuzes moet maken en constant moet nadenken over dingen, terwijl de rest van de wereld dat niet hoeft.

Alle bezigheden kosten een lepel (of meer)

Aan de hand van de lepels legde ze uit dat iedere activiteit die Christine doet, haar één of meerdere lepels kost, zoals:

  • Opstaan
  • Douchen
  • Aankleden
  • Eten
  • Koken
  • Auto rijden
  • Wandelen, fietsen (of een andere vorm van bewegen)
  • Huis poetsen
  • TV kijken
  • Boek lezen

Christine: “Ik vroeg haar, haar dagelijkse bezigheden te vertellen, inclusief de simpelste dingen. Terwijl ze vertelde over alle dagelijkse en leuke dingen, legde ik haar uit dat iedere bezigheid haar een lepel zou kosten. Toen ze meteen vertelde over het op weg gaan naar haar werk, onderbrak ik haar en pakte een lepel af. Ik vloog haar bijna aan.

“NEE! Je staat niet zomaar op”, zei ze. “Eerst doe je moeizaam je ogen open, en je komt er achter dat je te laat bent doordat je slecht geslapen hebt. Je kruipt moeizaam uit bed en je moet eerst zorgen dat je iets eet voor je iets anders kunt doen. Als je niets eet kun je ook je medicijnen niet nemen, en kun je meteen alle lepels van vandaag inleveren, en die van morgen ook.”

Hierdoor begon haar vriendin haar zoetjes aan beter te begrijpen en ging inzien dat het leven met een chronische aandoening niet niks is. Dat het soms een puzzel is om een dag goed in te vullen zodat je niet te veel lepels verspilt; want je kunt er wel een paar lenen van de volgende dag, maar dan zul je die dag daarna een stap terug moeten doen.

Meer duidelijkheid door de visuele uitleg

Doordat ze haar uitleg zo visueel maakte aan de hand van de lepels, werd het begrijpelijker voor haar vriendin. Ze zag nu letterlijk haar lepels minder worden toen ze samen met Christine een dag ging plannen, waardoor ze begreep hoe zorgvuldig iemand met een chronische aandoening moet zijn met de activiteiten die hij/zij kiest om te doen.

Als tip gaf Christine om altijd een lepel achter de hand te houden; voor het geval dat. Je weet nooit wat er op een dag kan gebeuren waardoor je die ene lepel misschien wel heel hard nodig hebt.

Het originele verhaal van de spoontheory lees je hier, hieronder kun je de video bekijken.

Gebruik de lepeltheorie om anderen uit te leggen hoe het voelt

Herken jij jezelf in de lepeltheorie? Wellicht kun je dit gebruiken om anderen uit te leggen hoe het voor jou voelt om te leven met een chronische aandoening. Vind je dit te spannend? Deel deze blog dan via Facebook of Instagram met je vrienden, dan kunnen ze er zelf voor kiezen of ze het lezen.

Gebruik jij de lepeltheorie om anderen uit te leggen hoe het voelt om een chronische aandoening te hebben?

 

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook en Instagram.

Geef een reactie:
Meer artikelen

Verder lezen over een specifiek onderwerp?

Hulp nodig?

App of mail ons:

Of bericht ons op Facebook:

Ervaringscentrum
Jong Perspectief

is dé plek voor en door jongeren met een chronische aandoening of beperking.

Bij ECJP is kun je je vraag of situatie kwijt en vind je praktische steun.

Lees herkenbare ervaringsverhalen en nuttige informatie die je verder helpt met jouw situatie! We zijn er om het  gemakkelijker te maken om keuzes te maken en om twijfels weg te nemen, zodat we met elkaar het maximale uit het leven kunnen halen.

Jongeren leren kennen in
dezelfde situatie als jij?

Zodat je ervaringen met elkaar kunt uitwisselen, tips kunt delen
en een veilige plek hebt om je verhaal te doen?

Meld je dan aan voor ECJP Community, de besloten Facebookgroep
voor en door jongeren met een chronische aandoening.

Zodat je ervaringen met elkaar kunt uitwisselen, tips kunt delen en een veilige plek hebt om je verhaal te doen?

Meld je dan aan voor ECJP Community, de besloten Facebookgroep voor en door jongeren met een chronische aandoening.

Lettertype vergroten
Draai contrast om
Scroll naar top