Onbegrip bij een chronische aandoening, hoe ga je er mee om?

Onbegrip omtrent een chronische aandoening of beperking is voor velen een moeilijk onderdeel om mee om te gaan. Logisch ook, je wil natuurlijk gewoon begrepen worden door je omgeving, klasgenoten en vrienden. Hoe ga je met onbegrip om en hoe zorg je zelf voor meer begrip? We delen het met je in dit blog bericht.

Onbegrip bij een chronische aandoening, hoe ga je er mee om?

Onbegrip kan op alle vlakken voorkomen; thuis bij je ouders, op school bij leraren en/ of klasgenoten, bij je werkgever of collega’s, bij vrienden en zelfs bij specialisten en artsen. Niet iedere ziekte wordt even goed begrepen door omstanders en dat is lastig. Zeker als je een onzichtbare ziekte hebt (denk aan chronische pijn, darmproblemen of psychische klachten) kan het gebeuren dat mensen niet geloven dat je ziek bent of niet snappen waar je last van hebt. Puur en alleen omdat er niets van te zien is.

Maar dat het niet zichtbaar is, wil niet zeggen dat het er niet is.

“Ik werd door veel oud-collega’s niet eens begrepen. Er werd altijd achter mijn rug om gepraat dat ik een aansteller was en als ik extra pauze had dan kreeg ik boze blikken. Zoiets wil ik op mijn nieuwe werk niet meer meemaken.”

Wat kun je zelf doen om onbegrip te verminderen?

Praat over jouw klachten en jouw beperkingen. Alleen als jij vertelt waar je last van hebt en wat jouw aandoening inhoudt kunnen anderen ook begrip tonen. Wat jij niet zegt, kunnen zij niet weten.

Het is niet altijd makkelijk om te praten over dat waar je last van hebt, maar het is wel heel belangrijk. Niet alleen zodat mensen je beter gaan begrijpen, maar ook omdat anderen je misschien kunnen helpen of met je mee kunnen denken.

Mijn (Nathalie’s) ervaring:

“Ik heb zelf jarenlang niet over mijn klachten willen praten. Ik wilde niet accepteren dat ik fibromyalgie had en kon er daardoor ook niet over praten. Praten voelde als een bevestiging van de klachten en dat wilde ik niet. Als ze vragen stelde werd ik vaak boos, omdat ik er niets van wilde weten. Echter ervoer ik destijds ook veel onbegrip vanuit mijn omgeving. Vanaf het moment dat ik er meer over ben gaan praten en anderen ben gaan uitleggen waar ik last van heb, kreeg ik ook meer begrip vanuit mijn omgeving. Het is een wisselwerking en eigenlijk heel logisch. Hoe kunnen anderen rekening met me houden en mij überhaupt begrijpen als ik ze niets vertel?!”

Ook heb ik ervaren dat de vragen die ze stellen, alleen bedoeld zijn om mij beter te kunnen begrijpen. Dat is ook voor jou heel belangrijk om te onthouden: als mensen vragen aan je stellen omtrent jouw klachten, beantwoord ze dan zo duidelijk mogelijk! Blijkbaar wil de ander je beter begrijpen en dat gaat alleen als jij antwoord geeft. Zie een vraag niet als aanval maar als teken van interesse.

onbegrip ecjp

Onbegrip bij artsen en specialisten

Niet alleen bij je directe omgeving kan onbegrip voorkomen maar ook bij artsen en specialisten. Hier ga je natuurlijk wat minder makkelijk tegenin en dat is logisch. Wel is het belangrijk om altijd heel dicht bij jezelf te blijven. Voel jij je niet op je gemak of voel jij je niet serieus genomen? Overweeg dan om naar een andere arts of specialist te gaan.

Als jij het gevoel hebt niet begrepen of serieus genomen te worden door je behandelaar kun je samen ook niet veel bereiken.

Ben eerlijk, vooral naar jezelf maar ook naar je arts. Als jij behoefte hebt aan iemand anders is dat jouw recht. Durf dit ook aan te geven, je doet dit uiteindelijk voor je eigen belang!

“Zelf ben ik wel vaker van arts, psycholoog of specialist veranderd omdat ik me er niet op mijn gemak voelde. Dit bleek altijd de juiste keuze. Als ik behandeld word door iemand waar ik niets mee heb, heeft dit effect op de behandeling. Het is belangrijk geholpen te worden door iemand die volledig met jou mee wil denken, je serieus neemt en begrip heeft voor je situatie. Het is niet stom of raar om naar iemand anders te gaan. We zijn allemaal mensen en met de een klikt het nou eenmaal beter dat met de ander. Blijf dicht bij jezelf en gun jezelf het beste.”

Lees ook: Problemen met je (huis)arts of behandelaar, wat te doen? >>

Er zijn altijd mensen die je niet willen begrijpen

Er zullen altijd mensen in je omgeving zijn die niets willen weten van jouw klachten omdat zij er niet mee om kunnen gaan of omdat ze het onzin vinden. Dit is erg pijnlijk want je wil zo graag dat anderen jou serieus nemen! Toch kan ik je aanraden dit soort mensen links te laten liggen. Ze zijn het niet waard om je energie aan te besteden, jij kunt je energie namelijk wel beter gebruiken.

Ga met mensen om die jou willen begrijpen, die om je geven en van je houden of je nou ziek bent of niet. Echte vrienden en mensen die echt om je geven blijven bij je en wíllen je begrijpen, hoe dan ook.

Maar onthoud: blijf altijd praten over wat je bezig houd als je wil dat mensen je beter gaan begrijpen!

Hoe ga jij om met onbegrip? Laat het weten in een reactie onder dit bericht! 

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook en Instagram.

Geef een reactie:
Meer artikelen

Verder lezen over een specifiek onderwerp?

Hulp nodig?

App of mail ons:

Of bericht ons op Facebook:

Ervaringscentrum
Jong Perspectief

is dé plek voor en door jongeren met een chronische aandoening of beperking.

Bij ECJP is kun je je vraag of situatie kwijt en vind je praktische steun.

Lees herkenbare ervaringsverhalen en nuttige informatie die je verder helpt met jouw situatie! We zijn er om het  gemakkelijker te maken om keuzes te maken en om twijfels weg te nemen, zodat we met elkaar het maximale uit het leven kunnen halen.

Jongeren leren kennen in
dezelfde situatie als jij?

Zodat je ervaringen met elkaar kunt uitwisselen, tips kunt delen
en een veilige plek hebt om je verhaal te doen?

Meld je dan aan voor ECJP Community, de besloten Facebookgroep
voor en door jongeren met een chronische aandoening.

Zodat je ervaringen met elkaar kunt uitwisselen, tips kunt delen en een veilige plek hebt om je verhaal te doen?

Meld je dan aan voor ECJP Community, de besloten Facebookgroep voor en door jongeren met een chronische aandoening.

Lettertype vergroten
Draai contrast om
Scroll naar top