Ervaringscentrum Jong Perspectief – onze visie betekent ook echt iets

Wij werken al een tijdje aan dit initiatief. Dat doen wij voor onszelf en onze leeftijdsgenoten die te maken hebben met dezelfde problemen.

Als je je doelgroep niet kunt benoemen

Hoe wij onszelf moeten benoemen is niet altijd even duidelijk. We hebben ergens last van, maar wij noemen onszelf liever niet ‘beperkt’, dat klopt vaak gewoon niet. In ons team kennen we reuma, Crohn, Addison, Cerebrale Parese, PTSS, anorexia en de lijst is nog langer. Het is allemaal chronisch en gaat dus niet meer weg. In het begin (eind 2017) dachten we daarom dat ‘jongeren met een chronische aandoening’ de beste omschrijving was. Vervolgens gingen we aan de de slag om onze visie waar te maken.

We begonnen in het onderwijs, met een duidelijke boodschap aan studenten: “Extra geld nodig tijdens je studie? Wij helpen je gratis”. Om deze jongeren te kunnen helpen, bleek een ‘functiebeperking’ een doelgroepnaam om ze mee aan te spreken. Want zo noemen ze dat nu eenmaal in het onderwijs; dan heb je recht en mogelijkheden op ondersteuning. Aha! Nu konden we dus aan de slag om ‘jongeren met een functiebeperking’ te helpen. Voor zover jongeren zich aangesproken voelen met die term.

Al vrij snel werd duidelijk dat ‘jongeren met een chronische aandoening’ niet dezelfde groep is als ‘jongeren met een functiebeperking’. Voor een deel misschien wel. Maar we willen er zijn voor álle jongeren. Het maakt ons niet uit wat je hebt. Als je er last van hebt in het dagelijkse leven dan willen wij er voor je zijn.

Inmiddels blijkt dat het voldoende is als we per artikel mensen aanspreken op waar het onderwerp over gaat. Wij zijn er dus voor alle jongeren die last hebben van iets dat er is, niet meer weg gaat, en wel vaak weer even om aandacht vraagt. Of dat nou op het gebied van studie is, werk of wat anders.

Tot welke ‘groep’ reken jij jezelf ? Hoe zou jij het dan omschrijven? Laat het even weten! 

Onze visie betekent ook echt iets

Als wij het over de toekomst hebben, zeggen we: ‘Iedereen doet mee. Alle jongeren doen mee’. Want dat is nu echt nog niet het geval.

Sommige jongeren lukt het niet om mee te doen. Die hebben gewoon minder energie of hebben net even meer tijd nodig om te verplaatsen. Traplopen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Gezellig samen na school de stad in? Niet als je vervoer geregeld is en jij daarop moet wachten… Je kan zelf vast nog wel tig andere redenen bedenken dat ‘mee doen’ niet altijd zomaar kan. En dat is een groot probleem. Jongeren met een chronische aandoening ervaren minder toekomstperspectief door praktische belemmeringen.

Dat vinden wij niet eerlijk. Praktische belemmeringen kunnen weggenomen worden. Dat betekent echt niet dat alles anders moet. Maar een beetje begrip doet al veel. En er zijn talloze regelingen en voorzieningen waar gebruik van kan worden gemaakt. Maar dat kost moeite. En in de drukte van de dag is dat soms net teveel voor degene die je kunnen helpen.

Wij willen gezien worden, gehoord en gesteund. Dus namen we zelf het initiatief. Wij kennen de regelingen, de voorzieningen en wij hebben de ervaringen om echt goed te begrijpen wat speelt. Dus wij werken aan een wereld waarin alle jongeren mee doen. Omdat de keuzes en mogelijkheden van nu heel veel betekenen voor straks. En als we elkaar daarin helpen, worden niet alleen wij daar beter van, maar profiteert iedereen. Omdat de uitdagingen die wij overwinnen, inspirerend zijn voor iedereen.

Sinds we bezig zijn hebben we al 430 jongeren ondersteund. Die kunnen verder.

Het werkt heel eenvoudig: wij helpen jongeren met een vraag of een situatie. En het liefst doen we dat via WhatsApp (062117565).

De samenwerking in ons team begint nu echt lekker te lopen. We zijn uit de start-up fase en weten wat we moeten. WhatsApp is voor ons enorm belangrijk bij het samenwerken: we hebben allemaal beperkte tijd en wonen verspreid over heel Nederland. Af en toe zien we elkaar. Ons team groeit, we leren elkaar steeds beter kennen en we hebben steeds meer te doen!

Een oud gezegde, kennelijk uit Afrika, zegt: “Als je snel wil zijn, ga dan alleen. Als je ver wil komen, ga dan samen.”

Het meest belangrijk voor ons is zoveel mogelijk jongeren met een aandoening te ondersteunen met tips, ervaringen en informatie. Dat willen we blijven doen en daarom zijn we op zoek naar samenwerking.

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook en Instagram.

Geef een reactie:
Meer artikelen

Verder lezen over een specifiek onderwerp?

Hulp nodig?

App of mail ons:

Of bericht ons op Facebook:

Ervaringscentrum
Jong Perspectief

is dé plek voor en door jongeren met een chronische aandoening of beperking.

Bij ECJP is kun je je vraag of situatie kwijt en vind je praktische steun.

Lees herkenbare ervaringsverhalen en nuttige informatie die je verder helpt met jouw situatie! We zijn er om het  gemakkelijker te maken om keuzes te maken en om twijfels weg te nemen, zodat we met elkaar het maximale uit het leven kunnen halen.

Jongeren leren kennen in
dezelfde situatie als jij?

Zodat je ervaringen met elkaar kunt uitwisselen, tips kunt delen
en een veilige plek hebt om je verhaal te doen?

Meld je dan aan voor ECJP Community, de besloten Facebookgroep
voor en door jongeren met een chronische aandoening.

Zodat je ervaringen met elkaar kunt uitwisselen, tips kunt delen en een veilige plek hebt om je verhaal te doen?

Meld je dan aan voor ECJP Community, de besloten Facebookgroep voor en door jongeren met een chronische aandoening.

Lettertype vergroten
Draai contrast om
Scroll naar top