Problemen met je (huis)arts of behandelaar, wat te doen?

Je komt bij een (huis)arts, specialist of psycholoog waarbij jij het gevoel hebt niet serieus genomen te worden of waar jij je niet prettig voelt. Wat doe je dan? Blijf je dan toch maar bij die arts of ga je actie ondernemen? Wij stelde deze vraag in onze community.

Problemen met je (huis)arts of behandelaar, wat te doen?

Wanneer je bij een (huis)arts, specialist, behandelaar, psycholoog of andere therapeut komt wil je natuurlijk begrepen en gehoord worden. Toch kan het gebeuren dat je bij een arts of behandelaar terecht komt waar jij je helemaal niet op je gemak voelt. Misschien voel je je zelfs onbegrepen of niet serieus genomen.

Het kan moeilijk zijn om actie te ondernemen, zeker als je moeite hebt met opkomen voor jezelf. Toch is het belangrijk in zo’n situatie actie te ondernemen. Het gaat namelijk om JOU en jij kunt pas écht goed geholpen worden als je bij iemand terecht komt waar jij je op je gemak voelt. Bij iemand die jou begrijpt en met je meedenkt.

Wat zeggen anderen hierover?

We stelde de volgende vraag in onze community: “Heb jij ervaring met een (huis)arts die jou niet begreep? Hoe heb jij hier op gereageerd/ naar gehandeld?” en kregen handige antwoorden:

Ik ben heel blij dat ik gewisseld heb

“Ik ben zelf na 2 jaar gewisseld. Mijn arts luisterde niet en stuurde mij steeds weer naar huis. Mijn nieuwe huisarts luisterde wel en daar kreeg ik binnen 2 maanden de diagnose fibromyalgie. Ik ben heel blij dat ik gewisseld heb want ik voel me nu veel meer gehoord en begrepen.”

Niet tevreden? Zo snel mogelijk een andere arts!

“Ik zou tegen iedereen zeggen: niet tevreden? Zoek zo snel mogelijk een andere (huis)arts!
Zelf heb ik in mijn jeugd nooit gehandeld, omdat ik de simpele verklaringen gedeeltelijk voor waar aannam. Pas op mijn 24e met een nieuwe huisarts gesmeekt om onderzoeken voor diagnose en na een maand had ik meteen diagnose Ziekte van Crohn. Achteraf zonde dat het niet eerder wat serieuzer is genomen, dan had ik wellicht niet een zware vorm gehad.”

Ik voelde me totaal niet serieus genomen

“Ik heb tijdens mijn revalidatie een psycholoog gehad die continu over medicatie sprak terwijl ik duidelijk aangaf dit niet te willen. Na het 3e gesprek (welke hij opnieuw begon met het onderwerp medicatie) heb ik aangegeven een nieuwe psycholoog te willen. Ik voelde me totaal niet serieus genomen en doordat ik me best wel irriteerde sloot ik me ook helemaal af. Die gesprekken hadden geen nut. Uiteindelijk heb ik een andere psycholoog gekregen en dat maakte veel verschil.”

huisarts

5 Praktische tips als je moeite hebt met je (huis)arts

Als je momenteel moeite hebt met je huidige (huis)arts is het belangrijk om daar iets aan te doen. Onderstaande tips kunnen je helpen.

1. Ga op zoek naar een nieuwe huisarts

Vaak zijn er in één huisartsenpraktijk meerdere huisartsen aanwezig. Je kunt kijken of het mogelijk is om binnen dezelfde praktijk te wisselen van huisarts. Is dit niet mogelijk? Kijk dan of het mogelijk is naar een andere huisartsenpraktijk over te stappen.

2. Behandelingen en therapieën ergens anders

Er zitten vaak meerdere therapeuten of behandelaren in één dorp of stad; de keuze is vaak best ruim. Ben je niet tevreden over jouw therapeut of behandelaar? Zoek een andere in jouw omgeving waar je terecht kunt. De behandelingen zijn veelal overal hetzelfde.

3. Ben eerlijk

Je komt bij een (huis)arts, specialist of behandelaar om geholpen te worden. Je komt daar voor jezelf en jouw gezondheid; ben dus ook eerlijk als je het niet prettig vindt hoe je behandeld wordt of als je je niet begrepen voelt. Het kan lastig zijn dit aan te geven, maar bij een arts of behandelaar blijven waarbij jij je niet prettig voelt is nóg lastiger.

4. Maak een spiekbriefje en durft door te vragen

Wanneer er nog geen diagnose is gesteld, zorg en dan voor dat je zo duidelijk mogelijk uitlegt wat je gezondheidsklachten zijn. Schrijf op waar je last van hebt, wanneer de klachten zijn begonnen, wanneer ze afnemen of verergeren en wat je er zelf al aan gedaan hebt. Probeer ook alvast vragen op opmerkingen te bedenken waarvan je denkt dat ze je meer duidelijkheid zullen bieden.

Bijvoorbeeld: ‘ik wil een doorverwijzing naar… om … uit te kunnen sluiten’ of ‘ik wil … test uit laten voeren om te bepalen of …’ of ‘welke testen hebben we nog niet geprobeerd?’. Benadruk waarom je het belangrijk vind om verder te kijken en benoem wat het mentaal en emotioneel met je doet om onvoldoende duidelijkheid te krijgen.

5. Ga voor een second-opinion

Als je het niet eens bent met een uitspraak van een arts, of het idee hebt dat er meer aan de hand is dan de arts aangeeft dan kun je een second-opinion aanvragen. Dit wordt geregeld via de huisarts. Het eerder gevoerde onderzoek of gesprek wordt dan gepland in een ander ziekenhuis, met andere artsen.

Kies voor jezelf

Je komt niet bij een arts of behandelaar om hem of haar tevreden te houden. Je komt daar voor jezelf, omdat je geholpen wilt worden, een diagnose verwacht of de juiste hulp wilt krijgen. Als dit je niet geboden wordt is het raadzaam om verder te kijken en te checken wat de mogelijkheden zijn. Zoals overstappen naar een andere behandelaar, huisarts of ziekenhuis en uitspreken hoe jij je voelt.

Nogmaals: dit kan lastig zijn. Maar voor jezelf is dit wel het beste wat je kunt doen.

Heb jij ervaring met een (huis)arts, specialist of behandelaar waar je je niet op je gemak voelde? Wat heb jij toen gedaan? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook en Instagram.

Geef een reactie:
Meer artikelen

Verder lezen over een specifiek onderwerp?

Hulp nodig?

App of mail ons:

Of bericht ons op Facebook:

Ervaringscentrum
Jong Perspectief

is dé plek voor en door jongeren met een chronische aandoening of beperking.

Bij ECJP is kun je je vraag of situatie kwijt en vind je praktische steun.

Lees herkenbare ervaringsverhalen en nuttige informatie die je verder helpt met jouw situatie! We zijn er om het  gemakkelijker te maken om keuzes te maken en om twijfels weg te nemen, zodat we met elkaar het maximale uit het leven kunnen halen.

Jongeren leren kennen in
dezelfde situatie als jij?

Zodat je ervaringen met elkaar kunt uitwisselen, tips kunt delen
en een veilige plek hebt om je verhaal te doen?

Meld je dan aan voor ECJP Community, de besloten Facebookgroep
voor en door jongeren met een chronische aandoening.

Zodat je ervaringen met elkaar kunt uitwisselen, tips kunt delen en een veilige plek hebt om je verhaal te doen?

Meld je dan aan voor ECJP Community, de besloten Facebookgroep voor en door jongeren met een chronische aandoening.

Lettertype vergroten
Draai contrast om
Scroll naar top