Hoe ga ik mijn studie volhouden?

Hoe ga ik straks mijn studie betalen?

Hoe pas ik een studie in het leven met mijn aandoening?

Als je jong bent en een chronische aandoening hebt is het verleidelijk om met de dag te leven. Maar wat als je (weer) zou willen werken, zelfstandiger wil worden? Een toekomstplan kan je dan helpen om richting te geven aan je leven.

Tips: school volhouden met lichamelijke of psychische klachten

Naar school gaan wanneer je een lichamelijke of psychische aandoening hebt kan behoorlijk lastig zijn. Zit jij momenteel op school maar weet je niet helemaal hoe je dit het beste kunt aanpakken? Of twijfel je over een opleiding maar weet je nog niet precies wat je moet doen?

Wat je MOET weten als je twijfelt om een thuis- of deeltijdstudie te doen

Het volgen van een studie met een chronische aandoening kan best pittig zijn. Zit je er aan te denken om een deeltijdstudie of thuisstudie te doen? Dan kan het zijn dat je een aantal regelingen misloopt waar je wel recht op hebt bij een voltijd studie. Denk aan studiefinanciering en individuele studietoeslag. Ook heb je bij voltijd studie recht op diverse aanpassingen die voltijd wel degelijk haalbaar maken. Ons advies: kijk eerst wat je favoriete voltijdopleiding mogelijk aan aanpassingen kan bieden!

Wat als ik aanpassingen nodig heb om school aan te kunnen?

Het erg belangrijk om dit te bespreken met de decaan van je opleiding. Een decaan is een vertrouwenspersoon bij wie je altijd terecht kunt. Je decaan kan je belangeloos helpen wanneer je binnen je opleiding ergens tegenaan loopt. Ook voorafgaand aan je opleiding kan je decaan de mogelijkheden met je bespreken.

Aanpassingen die zoal mogelijk zijn:

  • Extra tijd voor tentamens (zowel schriftelijk als mondeling)
  • Meer tijd voor het inleveren van werkstukken
  • Flexibele aanwezigheid bij werkgroepen
  • Voorzieningen en hulpmiddelen zoals het gebruik van een laptop tijdens een tentamen, spraaksoftware of een brailleleesregel
  • Het Bindend Studieadvies kan worden aangepast indien er een nieuwe, haalbare studieplanning gemaakt wordt
  • Bij overmacht: meer tijd voor je Propedeuse

Wat als ik naast mijn studie niet kan werken?

Als je voltijdstudent bent is het via school, DUO, UWV en jouw gemeente mogelijk om verschillende financiële voordelen te regelen. Net dat beetje extra in de maand wanneer het je niet lukt om rond te komen.

Doe je een deeltijd- of thuisstudie? Stuur ons een appje en we helpen je met wat er voor jou mogelijk is!

Wat als ik vertraging oploop (en daardoor extra kosten heb)?

Wanneer het je niet lukt om binnen de standaard periode een studie af te ronden, loop je vertraging op. Gelukkig zijn er regelingen waardoor je een jaar extra kunt lenen en een jaar ov-kaart krijgt. In principe moet je binnen 10 jaar een studie afronden, maar deze diplomatermijn kan gelukkig verlengd worden. Dit kan een geruststelling voor je zijn! Mocht het zover komen, overleg je dit met de decaan van je opleiding.

Welke voorzieningen maken mijn studie makkelijker?

Wat als ik te lang moet reizen naar mijn favoriete opleiding?

Het kan zijn dat het reizen met openbaar vervoer jou teveel energie kost. Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een taxivergoeding. Op die manier kun je alsnog van school naar je opleiding komen!

Wat als ik aanpassingen nodig heb?

Het UWV biedt verschillende voorzieningen die het werken met lichamelijke klachten of een beperking wat makkelijker te maken. Denk aan een gebarentolk, een rolstoel of computervoorzieningen.

Chronische aandoening & School

Hoe vind ik balans tussen school en vrije tijd?

Om je stressniveau zo laag mogelijk te houden en ook nog te kunnen genieten van het leven is een goede balans van belang. Maar hoe zorg je ervoor dat de dingen die je moet en wilt in balans kunt houden? De volgende artikelen kunnen je verder helpen:

Wat als ik me eenzaam voel op school?

Door een chronische aandoening kan het moeilijker worden om mee te doen aan sociale activiteiten. Vaak ben je misschien meer thuis, kun je moeilijker meedoen met activiteiten, kun je misschien niet meer werken en/of studeren en soms verwateren vriendschappen. Dit alles kan er voor zorgen dat je je behoorlijk eenzaam voelt. We hebben de volgende artikelen voor je:

Hoe ga ik om met onbegrip?

Praat over jouw klachten en jouw beperkingen. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel belangrijk. Alleen als jij vertelt waar je last van hebt en wat jouw aandoening inhoudt kunnen anderen ook begrip tonen. Wat jij niet zegt, kunnen zij niet weten.

Er zullen altijd mensen in je omgeving zijn die niets willen weten van jouw klachten omdat zij er niet mee om kunnen gaan of omdat ze het onzin vinden. Ga met mensen om die jou willen begrijpen, die om je geven en van je houden of je nou ziek bent of niet. En probeer mensen die je niet willen begrijpen links te laten liggen.

Revalidatietraject combineren met school, hoe pak ik dat aan?

Wanneer je een lichamelijke of geestelijke klachten hebt kan school op zich al erg pittig zijn, laat staan als je dit gaat combineren met een revalidatietraject. Toch kan zo’n revalidatie wel meerwaarde bieden voor je situatie dus het is zeker aan te raden dit wel een kans te geven. Er zijn meerdere mogelijkheden hoe je dit kunt combineren met je opleiding.

Meer artikelen lezen over studeren?

Ga naar de blog