Ik heb moeite om mijn studie vol te houden

Ik heb moeite om mijn studie volledig te betalen

Wat als ik niet volledig naar school kan?

Wanneer je niet volledig naar school kunt is het erg belangrijk om dit te bespreken met de decaan van je opleiding. Een decaan is een vertrouwenspersoon bij wie je altijd terecht kunt. Je decaan kan je belangeloos helpen wanneer je binnen je opleiding ergens tegenaan loopt. Ook voorafgaand aan je opleiding kan je decaan de mogelijkheden met je bespreken.

Wat als ik naast mijn studie niet kan werken?

Als je voltijdstudent bent is het via school, DUO, UWV en jouw gemeente mogelijk om verschillende financiële voordelen te regelen. Net dat beetje extra in de maand wanneer het je niet lukt om rond te komen.

Doe je een deeltijd- of thuisstudie? Stuur ons een appje en we helpen je met wat er voor jou mogelijk is!

Wat als ik vertraging oploop (en daardoor extra kosten heb)?

Wanneer het je niet lukt om binnen de standaard periode een studie af te ronden, loop je vertraging op. Gelukkig zijn er regelingen waardoor je geld terug krijgt, een jaar extra kunt lenen en/of een jaar ov-kaart krijgt. In principe moet je binnen 10 jaar een studie afronden, maar deze diplomatermijn kan gelukkig verlengd worden. Dit kan een geruststelling voor je zijn! Mocht het zover komen, overleg je dit met de decaan van je opleiding.

Welke voorzieningen maken mijn studie makkelijker?

Wat als ik te lang moet reizen naar mijn favoriete opleiding?

Het kan zijn dat het reizen met openbaar vervoer jou teveel energie kost. Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een taxivergoeding of reiskostenvergoeding voor vervoer met je eigen auto. Op die manier kun je alsnog van school naar je opleiding komen!

Wat als ik aanpassingen nodig heb?

Het UWV biedt verschillende voorzieningen die het werken met lichamelijke klachten of een beperking wat makkelijker te maken. Denk aan een gebarentolk, een rolstoel of computervoorzieningen.

Chronische aandoening & Studeren

Stage lopen: wat vertel ik mijn stagebegeleider?!

Wanneer je tijdens je stageperiode mogelijk belemmerd kan worden door je chronische aandoening is het raadzaam om eerlijk te zijn. Alleen op deze manier kunnen je collega’s ook rekening met je houden en je voorkomt dat je verkeerd beoordeeld wordt op jouw functioneren.

Revalidatietraject combineren met school, hoe pak ik dat aan?

Wanneer je een lichamelijke aandoening hebt kan school op zich al erg pittig zijn, laat staan als je dit gaat combineren met een revalidatietraject. Toch kan zo’n revalidatie wel meerwaarde bieden voor je situatie dus het is zeker aan te raden dit wel een kans te geven. Er zijn meerdere mogelijkheden hoe je dit kunt combineren met je opleiding.

Hoe vind ik balans tussen school, werk en vrije tijd?

Om je stress level zo laag mogelijk te houden en ook nog te kunnen genieten van het leven is een goede balans van belang. Maar hoe zorg je ervoor dat de dingen die je moet en wilt in balans kunt houden? Om dit te realiseren is er wel het een en ander nodig:

 • Een goede, overzichtelijke planner
 • Zelfkennis en discipline
 • Het lager leggen van de lat
 • Nagaan waar je recht op hebt
 • Goede communicatie

Zit jij momenteel op school maar weet je niet helemaal hoe je dit het beste kunt aanpakken? Of twijfel je over een opleiding maar weet je nog niet precies wat je moet doen?

 1. Kies een school dicht bij huis
 2. Ben eerlijk tegen je studiebegeleider
 3. Zoek naar mogelijkheden en oplossingen
 4. Plan voldoende tijd voor jezelf
 5. Praat met een vertrouwenspersoon
 6. Zet jezelf op de eerste plaats
 7. Praat met klasgenoten
 8. Vergeet niet te genieten

Met wie kan ik praten over mijn privé problemen?

Allereerst raden we aan om, als je privé problemen school in de weg zitten, je vertrouwenspersoon op school te vragen om ondersteuning. Dit zodat je school er – zover jij er wat over wil delen – op de hoogte van is en rekening met je kan houden. Er is bijvoorbeeld de mogelijkheid om een aangepast rooster te bespreken, hulp te krijgen bij huiswerk plannen, wekelijks een praatje te maken (soms zelfs met ervaringsdeskundigen!) en meer!

Zitten privéproblemen erg dwars? Misschien schaam je je voor waar je mee zit, of weet je niet met wie je in gesprek kan. Wil je er niet met school over praten, maar heb je wel behoefte met íemand die tijd voor me maakt en snapt waar je mee zit. Dan kan een praktijkondersteuner ggz (POH-GGZ) zeker wat voor je betekenen!

Wat als ik me eenzaam voel op school?

Door een chronische aandoening kan het moeilijker worden om mee te doen aan sociale activiteiten. Vaak ben je misschien meer thuis, kun je moeilijker meedoen met activiteiten, kun je misschien niet meer werken en/of studeren en soms verwateren vriendschappen. Dit alles kan er voor zorgen dat je je behoorlijk eenzaam voelt. We hebben een blog voor je geschreven over omgaan met eenzaamheid.

Heb jij geluk?

BREAKING: Slechts 4 van de 85 hogescholen
hebben een eigen studentenplatform!

Er zijn 4 hogescholen in Nederland die een eigen platform hebben voor
en door jongeren met een chronische aandoening. Check ze hier:

JEF – Jonge Ervaringsdeskundigen Friesland

Hogeschool NHL Stenden

Powerplatform Rotterdam

Studentenplatform van Hogeschool Rotterdam.

Limitless Amsterdam

Studentenplatform van Hogeschool van Amsterdam.

StuPla Heerlen

Studentenplatform van Zuyd Hogeschool

Schib Zwolle

Studentenplatform van Hogeschool Windesheim.

Jouw Hogeschool hier?

Neem contact met ons op!

Meer artikelen lezen over studeren?

Ga naar de blog