Hoe houd ik mijn studie vol?

Hoe betaal ik mijn studie?

Welke ondersteuning op school kan me helpen mijn studie goed door te komen?

Op basis van de Wet Gelijke Behandeling is het voor scholen verplicht om, wanneer voor studenten met een functiebeperking hun deelname aan onderwijs bedreigd, hen doeltreffende aanpassingen te bieden. Het doel is om belemmeringen die jij ervaart zo veel mogelijk weg te nemen. Voor jou betekent dit dat je de mogelijkheid kunt krijgen om toetsen af te leggen die zo veel mogelijk is aangepast aan jouw individuele functiebeperking.

Veel scholen bieden een steunpunt waar je aan kunt kloppen voor ondersteuning. Zo niet, dan kun je alsnog je mentor, een decaan of studiebegeleider aanspreken. Mogelijke aanpassingen die je kunt bespreken zijn onder andere:

 • Extra tijd voor tentamens (zowel schriftelijk als mondeling)
 • Meer tijd voor het inleveren van werkstukken
 • Flexibele aanwezigheid bij werkgroepen
 • Voorzieningen en hulpmiddelen zoals het gebruik van een laptop tijdens een tentamen, spraaksoftware of een brailleleesregel
 • Het Bindend Studieadvies kan worden aangepast indien er een nieuwe, haalbare studieplanning gemaakt wordt
 • Bij overmacht: meer tijd voor je Propedeuse

Wat je MOET weten als je twijfelt om een thuis- of deeltijdstudie te doen

Het volgen van een studie met een chronische aandoening kan best pittig zijn. Zit je er aan te denken om een deeltijdstudie of thuisstudie te doen? Dan kan het zijn dat je een aantal regelingen misloopt waar je wel recht op hebt bij een voltijd studie. Denk aan studiefinanciering en individuele studietoeslag. Ook heb je bij voltijd studie recht op diverse aanpassingen die voltijd wel degelijk haalbaar maken. Ons advies: kijk eerst wat je favoriete voltijdopleiding mogelijk aan aanpassingen kan bieden!

Wat als ik niet volledig naar school kan?

Wanneer je niet volledig naar school kunt is het erg belangrijk om dit te bespreken met de decaan van je opleiding. Een decaan is een vertrouwenspersoon bij wie je altijd terecht kunt. Je decaan kan je belangeloos helpen wanneer je binnen je opleiding ergens tegenaan loopt. Ook voorafgaand aan je opleiding kan je decaan de mogelijkheden met je bespreken.

Wat als ik naast mijn studie niet kan werken?

Als je voltijdstudent bent is het via school, DUO, UWV en jouw gemeente mogelijk om verschillende financiële voordelen te regelen. Net dat beetje extra in de maand wanneer het je niet lukt om rond te komen.

Doe je een deeltijd- of thuisstudie? Stuur ons een appje en we helpen je met wat er voor jou mogelijk is!

Wat als ik vertraging oploop (en daardoor extra kosten heb)?

Wanneer het je niet lukt om binnen de standaard periode een studie af te ronden, loop je vertraging op. Gelukkig zijn er regelingen waardoor je geld terug krijgt, een jaar extra kunt lenen en/of een jaar ov-kaart krijgt. In principe moet je binnen 10 jaar een studie afronden, maar deze diplomatermijn kan gelukkig verlengd worden. Dit kan een geruststelling voor je zijn! Mocht het zover komen, overleg je dit met de decaan van je opleiding.

Wat als ik geen recht meer heb op studiefinanciering?

Het levenlanglerenkrediet is een regeling waar je aanspraak op kunt doen als je geen recht meer hebt op studiefinanciering en je college- of lesgeld helemaal niet vergoed wordt door een andere persoon (bijv. je ouders) of instantie (bijv. een werkgever). Bijvoorbeeld wanneer je een deeltijd- of thuisstudie gaat doen. Met dit krediet kun je voor de duur van je opleiding het wettelijk collegegeld/lesgeld lenen. Wordt het collegegeld gedeeltelijk door jou, je ouders of bijv. werkgever betaald? Dan kun je Levenlanglerenkrediet aanvragen voor het restbedrag.

Welke voorzieningen maken mijn studie makkelijker?

Wat als ik te lang moet reizen naar mijn favoriete opleiding?

Het kan zijn dat het reizen met openbaar vervoer jou teveel energie kost. Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een taxivergoeding of reiskostenvergoeding voor vervoer met je eigen auto. Op die manier kun je alsnog van school naar je opleiding komen!

Wat als ik aanpassingen nodig heb?

Het UWV biedt verschillende voorzieningen die het werken met lichamelijke klachten of een beperking wat makkelijker te maken. Denk aan een gebarentolk, een rolstoel of computervoorzieningen.

Chronische aandoening & Studeren

Hoe pas ik een studie en/of werken in het leven met mijn aandoening?

Als je jong bent en een chronische aandoening hebt is het verleidelijk om met de dag te leven. Maar wat als je (weer) zou willen werken, zelfstandiger wil worden? Een toekomstplan kan je dan helpen om richting te geven aan je leven.

Tips: school volhouden met lichamelijke of psychische klachten

Naar school gaan wanneer je een lichamelijke of psychische aandoening hebt kan behoorlijk lastig zijn. Zit jij momenteel op school maar weet je niet helemaal hoe je dit het beste kunt aanpakken? Of twijfel je over een opleiding maar weet je nog niet precies wat je moet doen?

Om je stress level zo laag mogelijk te houden en ook nog te kunnen genieten van het leven is een goede balans van belang. Maar hoe zorg je ervoor dat de dingen die je moet en wilt in balans kunt houden? De volgende artikelen kunnen je verder helpen:

Stage lopen: wat vertel ik mijn stagebegeleider?!

Wanneer je tijdens je stageperiode mogelijk belemmerd kan worden door je chronische aandoening is het raadzaam om eerlijk te zijn. Alleen op deze manier kunnen je collega’s ook rekening met je houden en je voorkomt dat je verkeerd beoordeeld wordt op jouw functioneren.

Revalidatietraject combineren met school, hoe pak ik dat aan?

Wanneer je een lichamelijke aandoening hebt kan school op zich al erg pittig zijn, laat staan als je dit gaat combineren met een revalidatietraject. Toch kan zo’n revalidatie wel meerwaarde bieden voor je situatie dus het is zeker aan te raden dit wel een kans te geven. Er zijn meerdere mogelijkheden hoe je dit kunt combineren met je opleiding.

Kan ik hulp krijgen in de huishouding?

Misschien, als je op jezelf woont. Er wordt hierbij uitgegaan van je zelfredzaamheid, ook met hulp van partner en/of familie. Ben je benieuwd of je hiervoor, of voor soortgelijke ondersteuning recht heb, neem dan contact op met de gemeente. Een onafhankelijk cliënt ondersteuner kan jou ondersteunen tijdens dit proces:

 • De gemeente gaat onderzoeken welke hulp je precies nodig hebt
 • Vanuit de gemeente of een andere organisatie gaat er een medewerker met jou in gesprek, maar ook met mensen in je omgeving. Zoals je partner of familieleden. Als zij je kunnen onderste
 • Je moet kunnen toelichten wat je zelf (nog) kunt en wat voor hulp je kunt krijgen van mensen vanuit jouw omgeving.
 • De gemeente gaat onderzoeken of je mantelzorger ondersteuning nodig heeft.
 • Mogelijkheid tot hulp van een cliënt ondersteuner
 • Als je het moeilijk vindt om gesprekken te voeren is het mogelijk om hulp te krijgen van een onafhankelijke cliënt ondersteuner. Deze hulp is gratis.

Steun vragen & krijgen

Waarom gaat om hulp vragen me verder helpen?

Zeker wanneer je een chronische aandoening hebt, liever alles zelf wilt doen en niemand tot last wilt zijn, kan om hulp vragen erg lastig zijn. Toch is hulp vragen iets wat jou uiteindelijk verder gaat brengen. Samen kun je namelijk meer dan alleen!

Wat als ik me eenzaam voel op school?

Door een chronische aandoening kan het moeilijker worden om mee te doen aan sociale activiteiten. Vaak ben je misschien meer thuis, kun je moeilijker meedoen met activiteiten, kun je misschien niet meer werken en/of studeren en soms verwateren vriendschappen. Dit alles kan er voor zorgen dat je je behoorlijk eenzaam voelt. We hebben een blog voor je geschreven over omgaan met eenzaamheid.

Hoe ga ik om met onbegrip?

Praat over jouw klachten en jouw beperkingen. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel belangrijk. Alleen als jij vertelt waar je last van hebt en wat jouw aandoening inhoudt kunnen anderen ook begrip tonen. Wat jij niet zegt, kunnen zij niet weten.

Er zullen altijd mensen in je omgeving zijn die niets willen weten van jouw klachten omdat zij er niet mee om kunnen gaan of omdat ze het onzin vinden. Ga met mensen om die jou willen begrijpen, die om je geven en van je houden of je nou ziek bent of niet. En probeer mensen die je niet willen begrijpen links te laten liggen.

Met wie kan ik praten over mijn situatie / problemen?

Allereerst raden we aan om, als je privé problemen school in de weg zitten, je vertrouwenspersoon op school te vragen om ondersteuning. Dit zodat je school er – zover jij er wat over wil delen – op de hoogte van is en rekening met je kan houden. Er is bijvoorbeeld de mogelijkheid om een aangepast rooster te bespreken, hulp te krijgen bij huiswerk plannen, wekelijks een praatje te maken (soms zelfs met ervaringsdeskundigen!) en meer!

Zitten privéproblemen erg dwars? Misschien schaam je je voor waar je mee zit, of weet je niet met wie je in gesprek kan. Wil je er niet met school over praten, maar heb je wel behoefte met íemand die tijd voor me maakt en snapt waar je mee zit. Dan kan een praktijkondersteuner ggz (POH-GGZ) zeker wat voor je betekenen!

Wat als ik me schaam over mijn psychische problemen?

Als je last hebt van psychische problemen wil je hier natuurlijk mee geholpen worden, zodat je er weer vanaf komt. Hulp zoeken is niet stom, zwak of iets om je voor te schamen. Het laat juist zien dat jij goed voor jezelf zorgt en wil werken aan de klachten die je hebt!

Wat als ik hulp nodig heb, maar nog steeds niet weet bij wie ik kan aankloppen?

Een maatschappelijk werker kan ondersteuning bieden wanneer je problemen ervaart in je privéleven of tijdens het werk. Deze dienst wordt door de gemeente gratis aangeboden en dient als tijdelijke hulp, als de maatschappelijk werker ziet dat er meer hulp nodig is kan hij/zij je doorverwijzen indien nodig.

Een maatschappelijk werker kan onder andere ondersteunen bij:

 • Problemen op school, zoals pesten
 • Moeilijke thuissituatie: problemen met partner, kinderen, ouders of buren
 • Ongewenste situaties zoals seksueel misbruik
 • Ondersteuning bieden bij eenzaamheid
 • Omgaan met een chronische aandoening
 • Vragen over geldzaken, uitkering of regelingen
 • Hulp na een scheiding
 • Problemen op het werk of ontslag
 • Wanneer iemand overleden is

Heb jij geluk?

BREAKING: Slechts 4 van de 85 hogescholen
hebben een eigen studentenplatform!

Er zijn 4 hogescholen in Nederland die een eigen platform hebben voor
en door jongeren met een chronische aandoening. Check ze hier:

JEF – Jonge Ervaringsdeskundigen Friesland

Hogeschool NHL Stenden

Powerplatform Rotterdam

Studentenplatform van Hogeschool Rotterdam.

Limitless Amsterdam

Studentenplatform van Hogeschool van Amsterdam.

StuPla Heerlen

Studentenplatform van Zuyd Hogeschool

Schib Zwolle

Studentenplatform van Hogeschool Windesheim.

Jouw Hogeschool hier?

Neem contact met ons op!

Meer artikelen lezen over studeren?

Ga naar de blog