Ondersteuning naar werk

Hoe pas ik werken in het leven met mijn aandoening?

Als je jong bent en een chronische aandoening hebt is het verleidelijk om met de dag te leven. Maar wat als je (weer) zou willen werken, zelfstandiger wil worden? Een toekomstplan kan je dan helpen om richting te geven aan je leven.

Hoe vind ik zelf een geschikte baan?

Het vinden van een geschikte baan kan best lastig zijn als je een fysieke of psychische aandoening hebt. Hier vijf dingen die je zelf kunt doen om een geschikte baan te vinden:

 1. Kijk met eerlijke ogen naar je situatie
 2. Gebruik je kwaliteiten!
 3. Heb voor jezelf duidelijk hoeveel uur je per dag kunt werken
 4. Verzamel informatie over werkmogelijkheden die bij jou passen
 5. Breng in kaart wat jij nodig hebt

Wat als mijn energieniveau heel wisselend is?

Werken wanneer je een wisselend energieniveau hebt kan behoorlijk lastig zijn; het werk is niet altijd vol te houden, het gaat vaak gepaard met onbegrip vanuit collega’s en voor jezelf is het lastig vast te stellen wat je nou eigenlijk wel en niet kunt. Om die reden is Janneke begonnen met WorkWave; een platform voor mensen met een wisselend energieniveau maar ook voor werkgevers die willen meedenken over mogelijkheden op de werkvloer.

Wat vertel ik over mijn chronische aandoening in een sollicitatiegesprek?

Ervan uitgaande dat je solliciteert op een baan die binnen jouw mogelijkheden past is het belangrijk vooraf na te denken over eventuele moeilijkheden. Wat zijn zaken waar je eventueel tegenaan zou lopen? Als dit minimaal is, is het ook geen noodzaak om aan te geven dat je chronisch ziek bent. Mocht het zo zijn dat de kans groot is dat jouw ziekte of aandoening effect heeft op jouw functioneren: dan is het raadzaam dit wel aan te geven.

Of je het nu vertelt of niet; beide heeft het voor- en nadelen. Het kan altijd anders uitpakken en er is geen één manier de specifiek het beste is. Het is vaak afhankelijk van welke werkgever je voor je hebt en wat de verwachtingen zijn. Doe wat voor jou het beste voelt.

Financiële en praktische regelingen en voorzieningen voor werk

Wat als ik moeite heb met reizen van en naar werk?

Vervoersvergoeding is een regeling die aangeboden wordt door het UWV. Dit kan gebruikt worden als je studeert of werkt wanneer je last hebt van een lichamelijke of psychische aandoening en niet in staat bent om met het openbaar vervoer te reizen.  Eenmaal aangevraagd profiteer je voor langere tijd van deze voorziening. Hoe het precies zit?

Bestaat er financiële vergoeding voor hulpmiddelen op werk?

Jazeker! Het UWV biedt verschillende voorzieningen die het werken met lichamelijke klachten of een beperking wat makkelijker te maken. Denk aan een gebarentolk, een voorleesapparaatje, een rolstoel of computervoorzieningen.

Wat als ik geen volledig inkomen kan verdienen?

Wanneer je geen volledig inkomen kan verdienen je psychische of lichamelijke aandoening, zijn er verschillende financiële regelingen waar je mogelijk voor in aanmerking komt zodat je inkomen wordt aangevuld!

Ondersteuning óp werk: een jobcoach van UWV & wat je zelf kunt doen

Een jobcoach kan ondersteuning bieden wanneer je een chronische aandoening, beperking of handicap hebt en jij je werk graag wilt behouden. Het gaat allemaal minder vanzelfsprekend als je niet volledig kunt meedraaien en dat is logisch, maar ook heel vervelend. Daarom zijn er meerdere manieren om hierin ondersteuning te krijgen; één daarvan is een job coach maar er zijn ook nog wat dingen die je zélf kunt doen.

Alles over uitkeringen

Bij het UWV bezwaar indienen, hoe gaat dat in z'n werk?

Ben je het niet eens met de door UWV genomen beslissing? Dan kun je bezwaar indienen tegen de beslissing. In de meeste gevallen moet dat binnen 6 weken gebeuren. Bij ziektewet zelfs binnen 2 weken!

Ik ben gedeeltelijk arbeidsongeschikt, kan ik naast uitkering aanvulling krijgen op mijn inkomen?

Mogelijk heb je recht op loonsuppletie of inkomenssuppletie. Dit zijn voorzieningen voor mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn maar uiteindelijk weer (willen) gaan werken. Het kan namelijk zo zijn dat wanneer je weer aan het werk gaat, je minder verdient dan dat je volgens het UWV zou kunnen verdienen. Omdat het UWV graag wil dat mensen aan het werk gaan kun je een aanvulling op je krijgen zodat je er financieel niet op achteruit gaat.

Vakantie en een uitkering: waar moet ik rekening mee houden?

Vakantie moet je in de meeste gevallen doorgeven bij UWV. Het UWV verwacht van je dat je telefonisch bereikbaar bent tijdens je vakantie. Daarnaast wordt er verwacht dat er iemand is die tijdens jouw vakantie eventuele brieven van het UWV kan openen.

WIA-, WAO-, WAZ- of Wajong uitkering: Wanneer je geen traject volgt geldt het dat je 4 weken op vakantie kunt gaan in het buitenland. Geef dit door via de website. Als je in Nederland blijft mag dit langer zijn, wat je niet aan UWV hoeft door te geven. Volg je een traject? Dan moet je toestemming vragen.

Ziektewet-uitkering: Je hebt geen toestemming nodig om op vakantie te gaan. Wel moet je doorgeven wanneer je gaat en waar je naartoe gaat.

WW-uitkering: Als je een WW uitkering krijg heb je per kalenderjaar 20 vakantiedagen. In deze dagen heb je geen sollicitatieplicht.  Geef je vakantie door via de website.

Chronische aandoening & Werk

Wat als ik hulp nodig heb en niet weet bij wie ik aan kan kloppen?

Een maatschappelijk werker kan ondersteuning bieden wanneer je problemen ervaart in je privéleven of tijdens het werk. Deze dienst wordt door de gemeente gratis aangeboden en dient als tijdelijke hulp, als de maatschappelijk werker ziet dat er meer hulp nodig is kan hij/zij je doorverwijzen indien nodig.

Een maatschappelijk werker kan onder andere ondersteunen bij:

 • Problemen op school, zoals pesten
 • Moeilijke thuissituatie: problemen met partner, kinderen, ouders of buren
 • Ongewenste situaties zoals seksueel misbruik
 • Ondersteuning bieden bij eenzaamheid
 • Omgaan met een chronische aandoening
 • Vragen over geldzaken, uitkering of regelingen
 • Hulp na een scheiding
 • Problemen op het werk of ontslag
 • Wanneer iemand overleden is

Hoe vind ik balans tussen werk en vrije tijd?

Om je stress level zo laag mogelijk te houden en ook nog te kunnen genieten van het leven is een goede balans van belang. Maar hoe zorg je ervoor dat de dingen die je moet en wilt in balans kunt houden? De volgende artikelen kunnen je verder helpen:

Kan ik hulp krijgen in de huishouding?

Misschien. Er wordt hierbij uitgegaan van je zelfredzaamheid, ook met hulp van partner en/of familie. Ben je benieuwd of je hiervoor, of voor soortgelijke ondersteuning recht heb, neem dan contact op met de gemeente. Een onafhankelijk cliënt ondersteuner kan jou ondersteunen tijdens dit proces:

 • De gemeente gaat onderzoeken welke hulp je precies nodig hebt
 • Vanuit de gemeente of een andere organisatie gaat er een medewerker met jou in gesprek, maar ook met mensen in je omgeving. Zoals je partner of familieleden. Als zij je kunnen onderste
 • Je moet kunnen toelichten wat je zelf (nog) kunt en wat voor hulp je kunt krijgen van mensen vanuit jouw omgeving.
 • De gemeente gaat onderzoeken of je mantelzorger ondersteuning nodig heeft.
 • Mogelijkheid tot hulp van een cliënt ondersteuner
 • Als je het moeilijk vindt om gesprekken te voeren is het mogelijk om hulp te krijgen van een onafhankelijke cliënt ondersteuner. Deze hulp is gratis.

Hoe ga ik om met onbegrip?

Praat over jouw klachten en jouw beperkingen. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel belangrijk. Alleen als jij vertelt waar je last van hebt en wat jouw aandoening inhoudt kunnen anderen ook begrip tonen. Wat jij niet zegt, kunnen zij niet weten.

Er zullen altijd mensen in je omgeving zijn die niets willen weten van jouw klachten omdat zij er niet mee om kunnen gaan of omdat ze het onzin vinden. Ga met mensen om die jou willen begrijpen, die om je geven en van je houden of je nou ziek bent of niet. En probeer mensen die je niet willen begrijpen links te laten liggen.

Meer artikelen lezen over werk?

Ga naar de blog