Werken wanneer je een wisselend energieniveau hebt kan behoorlijk lastig zijn; het werk is niet altijd vol te houden, het gaat vaak gepaard met onbegrip vanuit collega’s en voor jezelf is het lastig vast te stellen wat je nou eigenlijk wel en niet kunt. Om die reden is Janneke begonnen met WorkWave; een platform voor mensen met een wisselend energieniveau maar ook voor werkgevers die willen meedenken over mogelijkheden op de werkvloer.

WorkWave: Jouw talent mag niet verloren gaan op de arbeidsmarkt!

Een wisselend energieniveau kan verschillende oorzaken hebben, denk aan: een auto-immuunziekte, burn-out, chronische aandoening, stofwisselingsziekte een burn-out of psychische problematieken. Er zijn meerdere factoren die ervoor kunnen zorgen dat je vaker moe bent dan anderen.

Omdat wij van ECJP ons richten op jongeren met een chronische aandoening, beperking of handicap krijgen wij veel te maken met mensen met een wisselend energieniveau. Ook Janneke had hier last van. Omdat haar verhaal en doelstelling helemaal aansluit met wat wij willen bereiken, vroegen wij haar om haar verhaal te delen, en dat wilde ze!

Een wisselend energieniveau: Janneke’s persoonlijke verhaal

Mijn persoonlijke verhaal begint in 2013 toen ik vol in mijn afstudeerjaar zat en aan mijn toekomstdromen aan het werken was. Ik had een interessante stage, mooie afstudeeropdracht(en), leuke bijbaan en ik was een paar weken in het jaar vrijwilliger bij een Spaans dierenasiel. Oh ja en ik was met tijden moe, heel moe. Dat laatste leek me trouwens toen ook niet zo raar, gezien waar ik allemaal mee bezig was.

Toch bleek die moeheid ergens vandaan te komen. Dit werd ook daadwerkelijk zichtbaar toen ik ontstoken bloedvaten in mijn benen kreeg. Vele onderzoeken volgden, met als “eindpunt” de diagnose die een half jaar later kwam; een auto-immuunziekte. Een dag later was de diploma-uitreiking.

“Het was teleurstellend om te moeten concluderen dat zij mij geen plek konden aandragen waar ik deze specifieke begeleiding of diensten kon vinden.”

Ik moest mijn grote droom parkeren

Ik besloot dat zo’n diagnose niet ineens mijn toekomstdromen in de weg hoefde te staan. Al moest ik mijn eerste grote droom al even parkeren. Namelijk die van na mijn diploma-uitreiking voor een jaar naar Spanje vertrekken. Meer onderzoeken kwamen daarvoor in de plaats.
 Ondertussen bleef ik met flexibele uren doorwerken bij mijn bijbaan. Was er iemand nodig dan werd ik gebeld, maar ik kon ook nee zeggen als mijn energieniveau het niet toeliet om te werken.

Dit was achteraf dé perfecte manier voor mij om deel te nemen aan het arbeidsproces en te luisteren naar mijn lichaam. Een jaar later kreeg ik de kans om aan de slag te gaan in een meer uitdagendere werkomgeving. Voor 40 uur per week, dat dan weer wel. Ik besloot ervoor te gaan. De nieuwe uitdaging gaf me energie, maar de hoeveelheid uren werken bleek te belastend te zijn.

WorkWave kwaliteit

Arbeidsbemiddeling voor mensen met chronische aandoening

Ik ging me meer verdiepen in organisaties die gespecialiseerd waren in arbeidsbemiddeling voor mensen met een chronische aandoening. Ook keek ik naar wat het UWV voor mensen zoals ik kon betekenen. In het ziekenhuis waar ik onder behandeling was, stelde ik de vraag wat er op werkgebied aan ondersteuning bestond voor mensen met een wisselend energieniveau. Het was teleurstellend om te moeten concluderen dat zij mij geen plek konden aandragen waar ik deze specifieke begeleiding of diensten kon vinden. Zelf kreeg ik steeds meer zicht op hoe ik met mijn energiepieken en dalen het beste kon functioneren. Ik droomde van een werkconstructie die ook voor andere mensen met een wisselend energieniveau mogelijkheden zou kunnen bieden.

Het ontstaan van WorkWave

Dit was het moment dat WorkWave is ontstaan en de afgelopen tijd heeft het steeds meer vorm gekregen. Dat geeft energie! Door het onderzoeken van de arbeidsmogelijkheden voor mensen met een wisselend energieniveau hoop ik met WorkWave een platform te kunnen bieden aan misschien wel jou én aan werkgevers. Zodat talent en ervaring niet verloren gaat op de arbeidsmarkt!

Doelstelling WorkWave

Juist omdat het verhaal van Janneke en het ontstaan van WorkWave zo persoonlijk is, vinden wij van ECJP dit een onwijs mooi initiatief. Ook wij streven ernaar dat mensen met een chronische aandoening, beperking of handicap mee kunnen doen in de maatschappij. De doelstelling van WorkWave spreekt ons daarom ook erg aan:

“Een match maken tussen mensen met wisselende energieniveaus en het bedrijfsleven, op een wijze die rekening houdt met zowel de wisselende energieniveaus als de bedrijfsbehoefte.”

 

Wil jij meewerken om jouw talent en dat van anderen mensen met een wisselend energieniveau in te zetten op de arbeidsmarkt? Laat dan je verhaal horen aan WorkWave, zij horen graag jouw verhaal over je (afgelegde) zoektocht naar een passende baan. Voor meer informatie ga je naar: www.workwave.org of stuur ons een berichtje via info@workwave.org.

 

Nog even verder lezen?

Reacties

Lettertype vergroten
Draai contrast om